Ajankohtaista

VUOSIKOKOUS 16.9.2021 klo 18.30 FURUBORGISSA

osoite Furuborginkuja 4, 10160 Degerby. Kartta

Kokousasiakirjat lähetetään jäsenille sähköpostitse 9.9.2021.

 Vuosikokuksen osonattajille Inkoon kunnan hallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström on lähettänyt seuraavan viestin:

”Kunnallisktekniikan kehittäminen Degerbyn alueelle on jo pitkään ollut ajankohtainen. Kyseessä on laajasta kokonaisuudesta johon liittyy myös keskusteluja muiden kuntien kanssa. Yhteistyössä vesiosuuskuntien kanssa pyrimme toimivaan ratkaisuun ja suunnitelmaan asian edistämiseen. Jo ensi viikon aikana osuuskunnat ja kunnan edustajat kokoontuvat.”

Suunnittelu etenee

Siirtolinjan suunnittelu Pikkalasta Degerbyhyn on valmistunut ja Itä-Inkoon vesiosuuskunta on jatkamassa suunnittelua koskien Kocksbyntietä, Kopparnäsintietä ja Kärrbyntietä.

Tästä kerroimme Degerbynpäivänä sateisissa olosuhteissa toteutuneessa infotilaisuudessa. Degerbyn molemmat vesiosuuskunnat ovat neuvotelleet kunnan kanssa ja kunnanhallituksen puheenjohtaja
Henrik Wickström on luvannut jatkaa neuvotteluja.

Karjaan puhelimen edustajat olivat paikalla Degerbynpäivänä ja kertoivat kuituyhteyksien mahdollisuuksista projektin yhteydessä. Lisää tietoa löytyy kotisivujen Tekniikka-osiossa . Karjaan puhelin on myös lähettämässä infoa sähköpostitse kuituliittymästä kiinnostuneille  Itä-Inkoon vesiosuuskunnan jäsenille jotka aiemmin ovat ilmaisseet kiinnostuksensa kyselyissä

Vesiosuuskuntien yhteistyöhalu lupaava

 • On todella myönteistä, nyt voidaan toivoa että Degerby säilyttää vetovoimansa ja että koulu ja päiväkodit saavat lisää lapsia, sanoi Inkoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Robert Lemström kun kunnan, Degerbyn Vesiosuuskunnan ja Itäisen Inkoon vesiosuuskunnan kokous keväällä päätettiin hyvässä sovussa.
 • Löytyy parisenkymmentä tonttia Degerbystä ja mahdollisuudet saada ne rakennetuksi paranee tuntuvasti kun viemärikysymys saa ratkaisunsa, totesi Lemström.
 • Toki jää paljon josta pitää keskustella ja neuvotella, tästä olivat Degerbyn vesiosuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Lassander ja Itäisen Inkoon vesiosuuskunnan puheenjohtaja  Tapio Kallio yhtä mieltä.
 • 19 toukokuuta Degerbyn vesiosuuskunta pitää vuosikokouksensa ja silloin kustannus ja rahoitus kysymyksiä käydään läpi.
 • Inkoon kunnan kuulutus maastoselvityksistä kosken linjausta Degerby – Störsvik julkaistiin heti keskiviikon kokouksen jälkeen.
 • Alla uusin kartta.

Yksityiskohtaisempi kartta löytyy kunnan kotisivuilta

Kunnalla on myös tekeillä vesihuollon kehittämissuunnitelma, maanantaina 25.1. kunnanhallitus päätti lähettää suunnitelman lausuntokierrokselle mm. Degerbyn vesiosuuskunnalle ja Itä-Inkoon vesiosuuskunnalle. Inkoon kunta on nykyisin myös Itä-Inkoon vesiosuuskunnan jäsen.

Päätökset Itä-Inkoon osalta ovat tärkeitä muun muassa siksi että monet kiinteistöt ovat vaihtaneet omistajaa ja kiinteistön vesihuollon järjestäminen on ajankohtaista. Useassa tapauksissa kyse on muutosta kuntaan ja vanhan kiinteistön kunnostamisesta.

Tuoreet Degerbyläiset valitsisivat vesiosuuskunnan

Ympäristönäkökohdat ratkaisevat –  ja kuituliittymäkin

Suvi ja Mikko Järvi ja unkarilaiset vizslakoirat Pippi ja Gubben ovat tuoreita Degerbyläisiä.

Pitkän etsinnän jälkeen Suvi ja Mikko Järvestä tuli degerbyläisiä tämän vuoden kesäkuussa. Tämän lisäksi he nyt omistavat melkein satavuotisen laajamittaisen asuinrakennuksen.

 • Sukumme on siksi suuri että tapaamisiin tarvitaan reilusti tilaa, kertoo Suvi  korjaustöiden jatkuessa täydellä teholla.

Alusta asti oli selvää että Degerbyhyn päätyttiin eikä Inkoon kirkonkylään, vaikka sieltä löytyisi runsaasti myymättömiä tontteja ja taloja.

 • Inkoon kirkonkylä sijaitse liian kaukana. Degerbystä ajamme Helsinkiin 40 minuutissa.

Satavuotisvanha kiinteistö kuitenkin vaatii toimenpiteitä.  Käytännössä kaikki on uusittava, maalämpö asennetaan – mutta rakennuksen runko on terve ja kaksi kaunista jugendmallista kaakeliuunia säilyttävät paikkansa avarassa olohuoneessa.

Mikko otti yhteyttä Itä-Inkoon vesiosuuskuntaan heti kun kauppa oli lyöty lukkoon.

 • Meillä on melko hyvä kaivo mutta vedestä löytyy hieman liian paljon mangaania. Viemäröintiä varten meillä on pari  lietetankkia. Miten usein ne on tyhjennettävä emme tiedä.

Vaikkakin kaikki märkätilat on uusittava hän ei toistaiseksi halua sitoutua tiettyyn viemäriratkaisuun.  Sekä vedensaanti että viemäriratkaisu joka johtaisi lokavedet suoraan Espoon puhdistamolle toteutuisi parhaiten yhteistyössä vesiosuuskunnan kautta.

 • Ympäristösyistä tämä ratkaisu olisi edullisempi, hän sanoo ja toteaa että puhdistus toimii tehokkaammin isommassa puhdistuslaitoksessa, omakaan puhdistamo ei ole huoltovapaa.
 • Mikäli saisimme vettä osuuskunnan kautta oma kaivomme on kuitenkin hyödyksi puutarhan kastelua varten koska tämä vesi ei kulje mittarin kautta.

Tämän lisäksi vesiosuuskunnan suunnitelmiin kuuluu myös kuitumahdollisuus. Sekä Suvi että Mikko tekevät paljon etätöitä, joten kuituyhteys on toivolistan kärjessä.

Nyt vesiosuuskunnan pikaista tiedotusta viemäri- ja vesijohtojen rakennustöiden aloittamisesta olisi paikallaan.

 • Paljonko lietetankkien tyhjennys sekä kuljetus puhdistamolaitokselle maksaa ja montako kertaa vuodessa meidän tulisi huomioida nämä kustannukset, Mikko tuumii.

Hän toivoo nopeita päätöksiä ja edellyttää että Inkoon kunta toteuttaa jo tehtyjä päätöksiä vesiosuuskunnan tukemiseen.

 • Meillä on pelkästään myönteisiä kokemuksia yhteenotoistamme kunnan rakennus- ja ympäristöpuolen virkamiesten kanssa, niin varmasti tämäkin asia etenee mukavasti, hän toteaa.

Kysymyksiä? Lisätietoja antaa hallituksen pj Tapio Kallio puh. 0400 407 791 tai sihteeri Leif Nystén puh. 0400 874362, sähköpostitse info@ingavatten.fi

On selvää, että ympäristön kannalta on parempi juoksuttaa jätevedet suoraan suureen puhdistamoon, jossa on parempi puhdistuskapasiteetti. Toteaa ympäristöpäällikkö Elina Röman ajankohtaissivuilla. Lue myös haastattelu Håkan Fagerströmin kanssa osuuskunnan ajankohtaissivuilla klikkaamalla tästä

Lue yhteenveto infosta Furuborgissa 1. helmikuuta klikkaamalla tästä.

Itä-Inkoon vesiosuuskunta pähkinänkuoressa – lataa esite tästä